[28-9] [8-1]   [Archvum]  
	
		
	 
	
		Lngos /1o db. 
50 dkg finomliszt,  
2 dkg friss lesztõ,  
2 teskanl porcukor,  
2 gerezd fokhagyma,  
1 dl tej,  
2 dl aludttej (vagy kefir, esetleg joghurt),  
kevs pecsenyezsr (vagy 3 evõkanlnyi, dinyi reszelt hagymval tsttt olaj,)  
2 teskanl s,  
1 mokkskanl trtt bors; 
olaj a stshez.  
A langyos tejet simra keverjk a sztmorzsolt lesztõvel s a cukorral. A mr felfutott lesztõs tejet hozzadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sval, a borssal s a zzott fokhagymval alaposan sszegyrjuk. A tsztt jl kidolgozzuk. Lisztezett deszkn, keleszts nlkl, vkonyra kinyjtjuk, majd rkenjk a pecsenyezsrt, s gy csavarjuk fel, mint a rtest szoks. A gngyleg egyik vgt rhajtjuk a msikra, s tiszta konyharuhval letakarva, langyos helyen 30 percig pihentetjk. Ezutn jra kinyjtjuk, de fl centi vastagra. Nagyobb pogcsaszaggatval vagy pohr szlvel kiszaggatjuk, olajos kzzel kiss szthzogatjuk, s bõ, forr olajban mindkt oldaln pirosra stjk. Tlpaprral blelt tlra tesszk, hogy az a felesleges olajat beszvhassa. Szraz bor vagy sr illik mell. 
   | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Ez az egyszer, de zletes dessg zls szerint sokflekppen vltoztatva, az vszakonknti friss gymlcskkel mg zletesebb varzsolhat.  
 
Hozzvalk:  
1 cszse tnklybzadara, 5 dkg teavaj, kis s, 3 evkanl mz, 3 cssze tiszttott-szrt vz, fahj, mazsola, mogyor, di, vagy napraforgmag s idnyjelleg gymlcsk, kevs citroml.  
 
Elkszts:  
Felolvasztjuk a vajat s a tnklybzadart lland kevers mellet, kis s hozzadsval vilgos barnra pirtjuk. Vizet, mazsolt, fahjat tesznk fel fni, amikor a vz forr, vatosan ntsk r a megbarnult tnklybzadarra. Alaposan elkeverjk, hogy ne legyen csoms, majd levve a tzrl 15 percig fed alatt hagyjuk. Ahogy hlni kezd, mzet, firss gymlcsket, olajos magokat s kis citromlevet tesznk bele, gombc formban tlaljuk.  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		  
Kszi ,az mondom, hogy rdemes,n nagyon sok szpet kaptam .de nekem is mg tbbet  kne olvasnom. 
Etele 
   | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		tetszik a honlapod. n is foglalkozom magyarsgkutatssal. Vejnemjnen  | 
	 
 
 
 
 
 
 
 [28-9] [8-1]   [Archvum]  
 |