[28-9] [8-1] [Archívum]
Lángos /1o db.
50 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztõ,
2 teáskanál porcukor,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl tej,
2 dl aludttej (vagy kefir, esetleg joghurt),
kevés pecsenyezsír (vagy 3 evõkanálnyi, diónyi reszelt hagymával átsütött olaj,)
2 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött bors;
olaj a sütéshez.
A langyos tejet simára keverjük a szétmorzsolt élesztõvel és a cukorral. A már felfutott élesztõs tejet hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, kelesztés nélkül, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük a pecsenyezsírt, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. A göngyöleg egyik végét ráhajtjuk a másikra, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 30 percig pihentetjük. Ezután újra kinyújtjuk, de fél centi vastagra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohár szélével kiszaggatjuk, olajos kézzel kissé széthúzogatjuk, és bõ, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Tálpapírral bélelt tálra tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Száraz bor vagy sör illik mellé.
|
Ez az egyszerű, de ízletes édesség ízlés szerint sokféleképpen változtatva, az évszakonkénti friss gyümölcsökkel még ízletesebbé varázsolható.
Hozzávalók:
1 csézse tönkölybúzadara, 5 dkg teavaj, kis só, 3 evőkanál méz, 3 csésze tisztított-szűrt víz, fahéj, mazsola, mogyoró, dió, vagy napraforgmag és idényjellegű gyümölcsök, kevés citromlé.
Elkészítés:
Felolvasztjuk a vajat és a tönkölybúzadarát állandó keverés mellet, kis só hozzáadásával világos barnára pirítjuk. Vizet, mazsolát, fahéjat teszünk fel főni, amikor a víz forr, óvatosan öntsük rá a megbarnult tönkölybúzadarára. Alaposan elkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd levéve a tűzről 15 percig fedő alatt hagyjuk. Ahogy hűlni kezd, mézet, firss gyümölcsöket, olajos magokat és kis citromlevet teszünk bele, gombóc formában tálaljuk. |
Köszi ,az mondom, hogy érdemes,én nagyon sok szépet kaptam .de nekem is még többet kéne olvasnom.
Etele
|
tetszik a honlapod. Én is foglalkozom magyarságkutatással. Vejnemöjnen |
[28-9] [8-1] [Archívum]
|